25 Aralık 2008 Perşembe

Giresun'da Futbolun Doğuşu
Giresun'da futbol ilk defa 1905 yılında İtalya Konsolosu Domin'in oğulları Alber - Kasbar tarafından oynanmıştır. Bu aynı zamanda ilk futbol topunun yöremizde görülmesidir. 1910'da Galatasaray Sultaniyesi'nde okumakta olan Sarıbayraktaroğlu Abdullah oğlu İsmail Hakkı futbol topu getirip Hacı Hüseyin Mahallesi'ndeki Kaptan Çayırı'nda mahalle gençlerinden takım oluşturarak müsabaka organize etmiştir.

Bohça cehennem, çataleşek, cehennem kızdı, fot, körebe, köşe kapmaca, çelik oyunlarından başka oyun görmemiş olan o dönemin gençleri futbolu yadırgamış ve deyneklerin ucuna taktıkları çivilerle ender bulunan topları patlatmayı alışkanlığa dönüştürmüşlerdir. Fakat daha sonraki dönemlerde futbol benimsenmiş ve ilgi görmüştür.

Giresun'da ilk spor kulübü 1914 yılında İdman Yurdu ismiyle açılmış, etkinlik yapmadan bir yýl sonra kapanmıştır. 1921'de Giresun Gençlerbirliği kurulmuştur. Ali Naci Duyduk başkanlığındaki kulüp futbol takımı oluşturamamış ve daha çok fikir kulübü olarak görev yapmıştır. Kulüp binası Yeniyol semtindeki eski tapu dairesi binasıdır. Gençlere; söz söyleme, düşünce üretme, hitabet alışkanlığı eğitimi verilmeye çalışılmış, hafta sonları uzak mesafeli geziler organize edilip, arkadaşlık duygularını geliştirerek pekiştirmeye çalışılmıştır. 1923 yılında futbol etkinliği için Türkocağı 1925'te Sabri Seyhun ve Bekir Sami beyler tarafından Hilalspor kurulmuştur. Sarı-kırmızı renklerdeki bu kulüp futbol, atletizm ve deniz sporlarında faaliyet göstermiştir. Aynı zaman diliminde Şebinkarahisar Türkocağı ve Dökmenspor kulüpleri de oluşturulmuş ve bu kulüpler de futbol, atletizm, deniz sporları yapmayı amaç edinmişler, kitaplıklar kurmuşlar, konser ve temsiller vermeye çalışmışlardır. 1932 yılında Şükrü Turgut ve Süleyman Yılmaz tarafından sarı-siyah forma rengiyle Yeşiltepe kurulur. 1934'te de Avni Bayraktar önderliğinde siyah-beyaz renklerle Sahilspor kurulur.

Bu dönemde ilçelerde de kulüpler kurulmuştur. Tirebolu'da Altınsu Kulübü, Görele'de Yurtgücü kulübü futbol ve yüzmede faaliyet göstermişlerdir. 1926 yılında Bulancak'ta da Gençlerbirliği adıyla bir kulüp kurulur. Tirebolu'da Altunsu'nun yanısıra Kaynakspor ve Ateşspor kulüpleri de kurulup futbol ve su sporlarında faaliyet göstermişlerdir. Görele'de Yurtgücü'nün yanına Yeşilyalı adlı bir başka kulüp daha kurulmuþtur. Giresun'da 1938 yılına kadar toplam 18 kulüp kurulduğu bilinmekte olup, 1986 yılında toplam kulüp adedi 33'e ulaşmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder